Přednáška - Travelhelpers CZ

19. 3. 2019

 

Dne 11. března navštívil naši školu Jan Jakub, jedná se o bývalého profesionálního vojáka, který vytvořil projekt – TRAVELHELPERS CZ – CESTUJ BEZPEČNĚ. K tomuto projektu se připojila i jeho přítelkyně Míša Šmákalová. Hlavním cílem projektu je zužitkovat všechny nabyté zkušenosti a dovednosti z armády, ze zdravotnictví ku prospěchu druhým lidem, k přežití v nepříznivých podmínkách a k ochraně přírody.  Během devíti měsíců navštívili Nizozemsko, Tasmánii, Filipíny, Kambodžu, Thajsko, Austrálii a Nový Zéland. Z těchto cest pořizují různá videa a fotografie.

Žáci druhého stupně se zúčastnili přednášky, kterou si pro ně připravil. Nejprve se s nimi podělil o svůj životní příběh a důvody, které ho vedly k vytvoření projektu.  Žáci si uvědomili, jaké úsilí a kolik financí, je nutné vynaložit ke splnění svého snu. Následně jim představil kulturní a přírodní bohatství daných zemí. Dále se dozvěděli o základních technikách přežití, které by měli znát, než se vydají na cesty. Byli informováni, co vše obnáší povolání vojáka. Na závěr je poučil o sebeobraně – jak se zachovat, když budou v ohrožení, dokonce si i vyzkoušeli několik základních technik. Celá přednáška byla velmi propracovaná, obsahovala mnoho fotografií, videí a názorných ukázek. Tyto obrazové materiály navodily tu správnou atmosféru, žáci si lépe představili dané věci, prostředí a celkově se vžili do situací, které někdy byly komické, jindy se jednalo o ohrožení života.

Tímto chci za sebe a za žáky druhého stupně ještě jednou Janovi poděkovat. Těšíme se na Vaše další cestovatelské zážitky a vzájemnou spolupráci!