Montessori na Šumavě

18. 4.  - 23. 4. 2023

V rámci projektu ke dni Země vyrazilo třetí trojročí Montessori spolu s bratislavským ŽiTem prozkoumat šumavskou přírodu. Po mnoha hodinách v dopravních prostředcích jsme konečně dorazili pod Špičák a prozkoumali okolí Železné Rudy. Zítra nás čeká ledovcové jezero Laka. Prý má trochu pršet,  ale my víme, že není špatného počasí, je pouze špatné oblečení. A nejsme z cukru! 

Hlášení z Expedice Šumava: cestou na pleso Laka zahalené do mysteriózní mlhy, kam jaro ještě nedošlo, míjíme pozůstatky staré sklářské vsi jménem Hurkenthal (Hůrka), kde kdysi stála jedna z nejslavnějších šumavských skláren a žilo tu až 200 obyvatel. Všudypřítomná terčovka bublinatá (lišejník) dokresluje místo s pohnutou historií. V nohách máme 12.5 mil, prošli jsme blátem, sněhem i močálem. 

Hlášení z expedice Šumava: "Ani déšť, ani mráz, ani sníh, ani pláč na tuláky neplatí...". Špatná předpovĕď nás neodradila.  Vyrazili jsme k Čertovu a Černému jezeru, pak na vodopád Bílá Strž. Zima se tu na Šumavě nevzdává. Břečka, bláto, plískanice, sníh... Nakonec vysvitlo i slunce na cestu lemovanou osladičem, mechem a bikou.  Několik odvážných se vyškrábalo i na Großer Osser (Ostrý, 1294 m.n.m.).

Naučili jsme se:

- že suché ponožky do mokrých bot opravdu zlepší pohodlí

-  že toho, kdo nese lovečák, je třeba se držet

- že v horách i v životě je potřeba se koukat pod nohy a mít pevnou půdu pod nohama, ale občas je třeba zvednout hlavu k nebesům, vzhůru, ať už proto, abychom se podívali do krajiny, nebo jen zjistili, že nejdeme správným směrem

- že zvládneme i to, co jsme si nemysleli

- že kdo je vpředu, je zodpovědný za to, že jde správným směrem.

Jo a taky jsme viděli divočáka.

Poslední zpráva z Expedice Šumava: původní záměr jít na Große Arber jsme přehodnotili. Sněhu a mokrých bot jsme si užili až až. Dnešní den byl odměnou za prožitá příkoří předchozích dní... vyrazili jsme do Německa  Ferdinandovým údolím na Schwellhäusl v  srdci Naturpark Bayerische Wald. Zde jsme se posilnili na další cestu. Kolem bobřích hrází, prosluněných mechových palouků a obřích jedlí jsme nakonec dorazili k dvojnádraží, které vedví protíná státní hranice. Zítra nás čeká cesta domů.